Mellandags-REA - Upp till 60%
Fakta & Råd

Kompost - Kom igång med 10 enkla steg

Skottkärra med växtrens - AS
Komposten är trädgårdens bästa investering. Den sköter sig själv och den mullrika, livgivande myllan som blir resultatet är trädgårdens svarta guld som inte kan köpas för pengar! Här kan du läsa mera om olika kompostmetoder, också inomhus.
I webbutiken hittar du hela vårt sortiment för att kompostera.
 
Växtrester i skottkärra - AS
 

Vad kan man lägga i en kompost?

Hösten är kompostens guldtid med blast, löv, gräsklipp och fallfrukt. Luftfuktigheten är hög vilket sätter fart på mikrolivet som gör jobbet. Men du kan börja kompostera vilken annan årstid som helst. Det finns alltid material att ta tillvara som kan läggas på komposten.
Väljer du att också kompostera skal och grönt avfall från hushållet är det bara att köra igång när som helst. Nedbrytningen pågår inte när det är minusgrader i komposten men där måste ju finnas material att bryta ner så snart värmen återkommer.
 
 

Tio steg till lyckad kompostering

Så här enkelt är det att köra igång en kompost. Med dessa goda råd har du alla chanser att lyckas. 
 
Trädgårdskompost med tre fack - LS
 
  1. Ha två eller flera högar eller fack bredvid varandra. En aktiv som fylls på efter hand. Och en där komposten multnar i lugn och ro.
  2. Välj ett skuggigt läge, helst i lä så att komposten inte torkar. Genom markkontakt kan maskar och mikrober vandra upp samtidigt som komposten dräneras på överskottsvatten.
  3. Bottna med kvistar och grövre grenar så att luft kommer till.
  4. Varva med växtrester, barr och någon skopa jord då och då – det tillför mikroliv.
  5. Rotogräs som tistlar och kvickrot läggs i mitten där temperaturen är högst. Eller får de först torka ut helt innan de slängs i komposten.
  6. Vattna om det blir torrt, vanligast på våren och under högsommaren.
  7. Ha en hink med strössel som jord och barr intill, för att slänga över i rikligt lager om flugor surrar.
  8. Det tar mellan ett halvt till två år att förvandla växtrester till mylla beroende på metod, väder och innehåll. I den isolerad kökskompsoten går det snabbast. Myllan använder du som livgivande trössel i hela trädgården och i krukor.
  9. Släng gärna i: köksavfall som inte lockar möss och gnagare (om komposten är öppen). Hit hör skalrester, kaffesump och äggskal.
  10. Släng inte i: aska (för högt pH och kan anrika bland annat kadmium), kattsand, fröogräs, sjuka växter, citrusskal (ofta svampbehandlade vilket förstör mikrolivet) och damm från dammsugarpåsen.

Kompostproblem och utgärder

När värmen kommer uppstår ibland lite bekymmer med komposten, särskilt den öppna trädgårdskomposten.
 
  • Myror. De är ofarliga och ett tecken på att din trädgård är frisk och full av liv. Men ilar de omkring i komposten är den för torr. Vattna så får du dessutom rejäl fart på nedbrytningen.
  • Dålig lukt. Kan hända i en kökskompost när man lägger i mycket köttavfall. Använd kompostströ av något slag mellan varven, gärna något kolrikt som balanserar allt näringsrikt köksavfall. Barr, halm eller barkmull är perfekt att ha i en hink bredvid komposten och strö mellan varven.
  • Flugor. Strö över jord eller växtrester direkt när du lägger i köksavfall. De är kanske obehagliga men gör ingen skada och försvinner snabbt när larverna kläckts.
  • Det händer inget. Ofta beror det på att komposten är för torr. Den ska helst stå i skugga/halvskugga. Vattna rejält. Det kan också vara obalans i innehållet; varva med växtrester, jord och strössel som barkmylla, löv, barr eller vad du har.
 
Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896